Home

Τα μπλογκς και η “επανάσταση”

May 25, 2008

Διαδίκτυο, μπλογκς

Όσοι από μας είδαν το ιντερνετ να εξελίσσεται από κάτι που ήταν μόνο για γνώστες, σε κάτι προσιτό για όλους, η μεταφορά του εδώ και χρόνια στο καθιστικό των σπιτιών, όπου ανακατεύεται με βίντεο και μουσική, θα είναι και καθοριστικό για την πορεία του.
Το αξιόλογο μπλογκ ίσως αρχικά να το διαβάσουν πολλοί, αλλά αν δεν εμπεριέχει τον εύκολο εντυπωσιασμό, το κουτσομπολιό, την στείρα αντιπαράθεση, ή ο,τιδήποτε άλλο που να ελκύει με παρόμοιο τρόπο όπως αυτές οι φριχτές εκπομπές στην τηλεόραση, τότε αργά ή πολύ γρήγορα, θα αποτελεί απλά ένα προορισμό για μόνο λίγους από μας.
Το καλό βιβλίο ελάχιστοι το διαβάζουν. Το καλό ραδιόφωνο ελάχιστοι το ακούν. Την καλή τηλεόραση ελάχιστοι την παρακολουθούν ( ή αν προτιμάτε, η μειοψηφία ).
Σε μια βιβλιοθήκη γεμάτη από αξιόλογα βιβλία, ποια βιβλία προτιμούνται περισσότερο; Ο Χάρι Πότερ και ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών, και ο Κώδικας ΝταΒίντσι.
Όσοι λοιπόν λίγοι διαβάζουν κάτι σημαντικό στο ίντερνετ, θα λιγοστεύουν αντί να πληθαίνουν, αφού σύντομα, το ίντερνετ θα είναι κάτι αντίστοιχο της σημερινής τηλεόρασης παντρεμένη με την εφημερίδα σε ηλεκτρονική μορφή όπου το περιεχόμενο μέσα στο καθιστικό, θα είναι και πάλι κυρίως ελεγχόμενο αφού θα παρουσιάζεται φιλτραρισμένο μέσα από μια αυτοματοποιημένη χρήση.
Όταν ο αναγνώστης του μπλογκ θέλει να επιλέξει ένα μπλογκ για να διαβάσει, θα επιλέγει συνήθως εκείνα τα μπλογκ που ακούει πως είναι ενδιαφέροντα, δημοφιλή και διαφημιζόμενα σε άλλους χώρους, ή πιο εύκολα, εκείνα που θα του δίνει το μενού στην οθόνη.
Η σημαντική πληροφορία θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ανακτηθεί, οπότε και θα είναι μόνο κτήμα της μειοψηφίας των ανθρώπων.
Όταν θα κοπάσει η μόδα, θα δούμε πως θα επικρατήσουν εκείνα τα μπλογκ που θα ευνοούν την σύγχυση και την αποχαύνωση του ανθρώπου όπως ακριβώς γίνεται με τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης που επικρατούν τώρα. Ο,τιδήποτε άλλο θα περιθωριοποιείται, θα αποβάλλεται, ή θα κλείνεται αυτομάτως από την πηγή του.
Αυτή η προοπτική, συνδυασμένη με την καταστολή και τον αυστηρότερο έλεγχο, θα αποδυναμώσει την μοναδικότητα του υπέροχου αυτού μέσου. Στο χέρι μας είναι να μην αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Y (27-02-08)
Μπλογκς, the sequel
Η βία, που παλιότερα ήταν αναπόσπαστο μέρος της καταπίεσης είναι πια σχεδόν αχρείαστη. Ο ολοκληρωτισμός επιβάλλεται ήρεμα, χαλαρά, ύπουλα, με τα νέα μοντέρνα μέσα, εδώ και πολύ καιρό. Η καταπίεση, ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία, έρχεται με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά και σε δημοκρατικό περιτύλιγμα, γεμάτη κοινωνικούς προβληματισμούς, ατέλειωτη αγωνία για τις μειονότητες και ατέλειωτη φλυαρία για “τα προβλήματα του κόσμου” και φυσικά επί παντός επιστητού, χωρίς ποτέ να θίγει τους πραγματικούς ενόχους, αλλά ουσιαστικά να εκτονώνει την ένταση και να ψυχαγωγεί, δίνοντας συνάμα στον αποδέκτη την ψευδαίσθηση του σκεπτόμενου και του “προβληματισμένου”.
Τα ΜΜΕ, μια καλοστημένη μηχανή με μοναδικό στόχο την χειραγώγηση της κοινής γνώμης, την καλλιέργεια της απάθειας, την εκμετάλλευση, την καταπίεση, δηλαδή την διαιώνιση της σκλαβιάς, (θα) επεκτείνουν την δύναμή τους και στα μπλογκς.
Αρκετοί από τους μπλόγκερς του σήμερα, σε λίγα χρόνια θα είναι το νέο αντίστοιχο της γενιάς του Πολυτεχνείου, τουλάχιστον όσον αφορά την “ενημέρωση”, και την χειραγώγηση της κοινής γνώμης, και όπως η γενιά εκείνη άρπαξε την εξουσία και επέβαλλε την δική της κοπής “δημοκρατία” , έτσι κι αυτοί θα αρπάξουν το μερίδιό τους όταν θα αρχίσει η μεγάλη μοιρασιά, για να μπορέσει να διαιωνίζεται ο ολοκληρωτισμός που νόμιζε πως ήταν δημοκρατία.
Όταν θα δείτε τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, να προσλαμβάνουν “μπλόγκερς” για τις εκπομπές τους και τις εφημερίδες τους, να αγκαλιάζουν και να ενισχύουν τα μπλογκς και να τα προωθούν με πομπώδη τρόπο, τότε θα ξέρετε πως έχει αρχίσει η “ομογενοποίηση”, η μαλθακοποίηση, και το τρελό φαγοπότι, και ότι θα σας εξημερώνουν κι αυτοί με την σειρά τους, με το δικό τους “αυθεντικό”, “ανατρεπτικό” και πάντα σπιρτόζικο τρόπο.
Το χρήμα πολλοί εμίσησαν. Την μπλογκο-δόξα όμως, ουδείς. Βουτάτε αδέρφια!
Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, εκεί που αρχίζει η μεγαλομανία, σταματά η λογική και εκεί που αρχίζει το βόλεμα σταματά η κάθε “επανάσταση”.
Y (12-05-08)Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: