Home

Ευρωπαϊκά ανθρωπιστικά παραμύθια

July 23, 2008

Aπό την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεδιπλώνεται η ύπουλη εκλογίκευση της “ανάγκης” να εισάγουμε 56 εκατομμύρια μετανάστες μέχρι το 2050.

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ευρώπη παρουσιάζεται σαν ένα άλυτο πρόβλημα, ενώ η λύση της εισαγωγής 56 εκατομμυρίων μεταναστών με “μπλέ κάρτα” πολύ εφικτή.
H διπλή γλώσσα (doublespeak), με την “ανησυχία” για το δημογραφικό της Ευρώπης να μπερδεύεται με την “ανησυχία” για το παγκόσμιο δημογραφικό, δηλαδή τον υπόλοιπο κόσμο στον οποίο υπάρχει το ακριβώς αντίθετο “πρόβλημα”, της υπεργεννητικότητας και του υπερπληθυσμού, το οποίο επίσης με την σειρά του απασχολεί πολύ σοβαρά τους μεγιστάνες συνεχιστές της ευγονικής και της μελλοντικής παγκόσμιας γενοκτονίας, που θεωρούν χρέος τους αλλά και καθήκον τους να το λύσουν άμεσα.

Την στιγμή που τα πρότυπα που προωθούνται συστηματικά από τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης, από το Χόλιγουντ του εξαμερικανισμού των πάντων, από τα δογματικά φιλο-ηδονιστικά περιοδικά, και ένα ολόκληρο στημένο σύστημα που είναι ενάντια στην οικογένεια, ενθαρρύνοντας κάθε είδους εφήμερη ή και ομοφυλοφιλική “έκφραση”, τον υπερκαταναλωτισμό, και την εγωιστική θεώρηση της ζωής, του τύπου: “ένα παιδί θα μου στερήσει την δυνατότητα να ζήσω αρκετές εμπειρίες και να καταναλώσω όσο θα ήθελα”, ξαφνικά απορούν και πέφτουν απ’ τα σύννεφα, όταν ο σκοπός ύπαρξης και προώθησης όλων αυτών των παραπάνω τάσεων και εμφυτευμένων “κοσμοθεωρήσεων” ήταν εξαρχής η δια της μόδας επιβολή της υπογεννητικότητας, σαν μέθοδο ελάττωσης του πληθυσμού, δηλαδή population control.

Την στιγμή που καταργούν τα ωράρια, μια θεμελιώδης κατάκτηση των εργαζομένων και δεν ανοίγει μύτη, και συγχρόνως μειώνονται οι μισθοί, και αναγκάζουν τους άνδρες αλλά και τις γυναίκες να δουλεύουν κυριολεκτικά όλη τη μέρα, για να βοηθήσουν τον υπερπλουτισμό του κεφαλαίου που “κινδυνεύει” να πτωχεύσει από την “ανταγωνιστική” παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τώρα έρχεται και η απορία γιατί δεν κάνουν αρκετά παιδιά οι νέοι της Ευρώπης.

Και πάνω στην μεγάλη τους αγωνία, οι δυνάστες της Ευρώπης, έχουν βρεί τη λύση.
Και ενώ συνεχίζουν να καταπιέζουν τους εργαζόμενους με άψογο μεσαιωνικό ύφος, αναγγέλουν επίσης μεσαιωνικά κατασταλτικά μέσα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
Παράλληλα, μας προτρέπουν “να σταματήσουμε να φερνόμαστε στους λαθρομετανάστες σαν να είναι εγκληματίες”.
Η έγκριση όμως της νέας οδηγίας, “για την επιστροφή των λαθρομεταναστών” , εκτός βέβαια του ότι θεσμοθετεί την φανερή πρόθεσή τους να διώχνουν αρκετούς ανεκπαίδευτους λαθρομετανάστες για να φέρνουν ακόμη περισσότερους και πιο εξειδικευμένους δούλους-μετανάστες της μπλέ κάρτας στη θέση τους, είναι συγχρόνως και ένα πολύ βολικό πρόσχημα για την επιβολή αστυνομικού κράτους πανευρωπαϊκά.

Κάποια στιγμή βέβαια, όταν “μοιραία” η κατάσταση θα κηρυχθεί “ανεξέλεγκτη”, τα συμβατικά μέσα ελέγχου θα κριθούν “ανεπαρκή”, θα “αναγκαστούν” να εφαρμόσουν προηγμένα συστήματα βιομετρικής και ίσως… ίσως και το υπέροχο verichip . Βιομετρικό έλεγχο, που εντελώς συμπτωματικά έχει προαναγγείλει και ο Μπους, για να ξέρουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, και που βρίσκεται ο καθένας ανα πάσα στιγμή. Είπατε κάτι για την υπογεννητικότητα; Μα ναι, είναι φανερό σε όλους μας πως οι λύσεις είναι απόλυτα σαφείς. Σαφέστατες.
Y (23-07-08)

.

.

Δημογραφικό το έλλειμμα της Ευρώπης: ζητούνται παιδιά!
Aπό την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Η Ευρώπη έχει ανάγκη από μωρά

Ποια είναι η νέα μάστιγα του αιώνα μας; Η υπογεννητικότητα, που θέτει σε κίνδυνο την αγορά εργασίας, αλλά και τα συστήματα τόσο κοινωνικής πρόνοιας όσο και συνταξιοδότησης. Αποτέλεσμα; Το γνωστό δημογραφικό πρόβλημα: ο ευρωπαϊκός πληθυσμός μειώνεται σταθερά. Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρόβλημα αυτό; Θα μπορούσε η μετανάστευση να δώσει τη λύση; Διαβάστε το σχετικό φάκελό μας!

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: για να ανανεωθεί ομαλά ο πληθυσμός της γης, κάθε γυναίκα θα πρέπει να κάνει 2,1 παιδιά. Στην Ευρώπη όμως, το ποσοστό αυτό είναι μόλις 1,52. Εξ ου και το δημογραφικό έλλειμμα, καθώς ο αριθμός των θανάτων ξεπερνά τον αριθμό των γεννήσεων.

Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να επιλυθεί με τρεις τρόπους: τη μετανάστευση, τη συνταξιοδότηση σε μεγαλύτερη ηλικία και νέες πολιτικές ενίσχυσης της αναπαραγωγής. Διαβάστε τι προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Δημογραφικό και όχι δημοκρατικό το έλλειμμα της Ευρώπης


Μια Ευρώπη που αριθμεί περισσότερους
θανάτους από γεννήσεις

Η Ευρώπη από πολλές σκοπιές είναι ισχυρή. Οι πρόσφατες διευρύνσεις και η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέβαλε στην ειρήνη και την ευημερία όλης της ευρωπαϊκής επικράτειας. Η θέση της Ευρώπης στη διεθνή σκηνή είναι επίσης αξιοσημείωτη. Παρ’όλο πάντως που δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για δημοκρατικό έλλειμμα, η Ευρώπη γηράσκει… Το δημογραφικό έλλειμμα είναι πλέον εμφανές.

Το 1950 υπήρχαν στον πλανήτη μας 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ενώ σήμερα υπάρχουν 6,6 δισεκατομμύρια. Πριν από έναν αιώνα, η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε να είναι το 2050! Σήμερα όμως υπολογίζεται ότι το 2050 η Ευρώπη θα αντιπροσωπεύει μόλις το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού! Από την άλλη, οι υποανάπτυκτες χώρες, που είναι υπεύθυνες για το 95% της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, παρουσιάζουν αύξηση των πληθυσμών τους…Το δημογραφικό έλλειμμα κάνει σιγά σιγά την εμφάνισή του…

Τέλος εποχής για το baby boom!

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: για να ανανεωθεί ομαλά ο πληθυσμός της γης, κάθε γυναίκα θα πρέπει να κάνει 2,1 παιδιά. Στην Ευρώπη όμως, το ποσοστό αυτό είναι μόλις 1,52. Εξ ου και το δημογραφικό έλλειμμα, καθώς ο αριθμός των θανάτων ξεπερνά τον αριθμό των γεννήσεων.

Μετά από την αύξηση των γεννήσεων (το γνωστό “baby boom”), που ακολούθησε το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η γονιμότητα έχει αρχίσει να χάνει έδαφος. Τώρα που οι baby boomers αρχίζουν να συνταξιοδοτούνται, ο αριθμός των ηλικιωμένων που πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το εργατικό δυναμικό της χώρας αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση γηροκομείο το 2050;

Η μέση ηλικία ενός πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σήμερα 39. Το 2050, θα είναι 49, ενώ οι ογδοντάχρονοι θα αποτελούν το 11,4% του πληθυσμού της Ευρώπης. Το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί κατά έξι χρόνια για τους άνδρες και κατά πέντε χρόνια για τις γυναίκες.

Το ότι θα ζούμε όμως περισσότερο συνεπάγεται περισσότερη ιατρική περίθαλψη των ηλικιωμένων, με άλλα λόγια μεγαλύτερες δαπάνες υγείας, κάτι που θα έχει συνέπειες για τη χρηματοδότηση της εθνικής αλληλεγγύης και των συντάξεων. Αναμένεται μάλιστα ότι μεταξύ του 2031 και του 2050, το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μειωθεί κατά 1,2%.

Τι μπορεί να γίνει για το δημογραφικό έλλειμμα;

Το δημογραφικό έλλειμμα θα μπορούσε να επιλυθεί με τρεις τρόπους: τη μετανάστευση, τη συνταξιοδότηση σε μεγαλύτερη ηλικία και νέες πολιτικές ενίσχυσης της αναπαραγωγής.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι οι λύσεις αυτές μπορούν να επιφέρουν καρπούς. Άλλωστε, και οι μετανάστες γηράσκουν. Χωρίς να ξεχνάμε ότι η παράταση της συνταξιοδότησης βρίσκει συχνά αντίθετη την κοινή γνώμη. Θα πρέπει επομένως να βρεθεί τρόπος να γεννούν οι γυναίκες περισσότερα παιδιά, χωρίς όμως να είναι υποχρεωμένες να μένουν στο σπίτι.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψάχνει για λύσεις

Αν και οι ευρωβουλευτές δεν έχουν βρει ακόμη το ελιξίριο νεότητας, συντάσσουν κατά καιρούς πολλές εκθέσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε την (εγκεκριμένη από την κοινοβουλευτική επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών) έκθεση της Lilli Gruber από τη Σοσιαλιστική Ομάδα, που τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης μιας “ευρωπαϊκής μπλε κάρτας” για την ελεύθερη κυκλοφορία “εγκεφάλων” από τρίτες χώρες στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιος φοβάται τα παιδιά στην Ευρώπη;


1,29 παιδί ανά γυναίκα στην Ελλάδα

Η ανεπάρκεια των τροφίμων και η παιδική θνησιμότητα ήταν κατεξοχήν τα δύο βασικά στοιχεία που καθόριζαν τον παγκόσμιο πληθυσμό. Ωστόσο, παρά τον αυξανόμενο πλούτο, τα σημαντικά επιτεύγματα της ιατρικής και τη δεδηλωμένη επιθυμία των Ευρωπαίων να κάνουν περισσότερα παιδιά, ο πληθυσμός της Ευρώπης εξακολουθεί να μειώνεται… Τι χρειάζεται για να βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση; Αλλαγή νοοτροπίας και οικογενειακών προτύπων; Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψάχνει να βρει λύσεις.

Τα ποσοστά γεννητικότητας στην Ευρώπη δεν είναι ικανοποιητικά. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση των είκοσι πέντε κρατών μελών (πριν δηλαδή από την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας) ήταν το 2005 1,55 (παιδί/ανά γυναίκα) στα “παλαιά” κράτη μέλη και 1,25 στις χώρες που εντάχθηκαν στην Ένωση το 2004.

Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ιρλανδία (1,99), τη Γαλλία (1,90) και τη Φιλανδία (1,80), ενώ τα χαμηλότερα στη Σλοβενία (1,22), την Τσεχική Δημοκρατία (1,23), την Πολωνία (1,23) και τη Σλοβακία (1,25). Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι επίσης αρκετά χαμηλό (1,29).

Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι, αν το ποσοστό αυτό πέσει από το 1,5 στο 1,3, ο πληθυσμός της Ευρώπης θα μειωθεί στο ένα τέταρτο σε 100 χρόνια.

Λόγοι: μεγάλο το κόστος, σπουδές των γυναικών, αύξηση των διαζυγίων

Οι λόγοι για τη συνεχή μείωση των γεννήσεων είναι πολλοί: το αυξημένο κόστος ζωής, η δυσκολία των εργαζόμενων μητέρων να βρουν μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, η μείωση των γάμων και η αύξηση των διαζυγίων, η αντισύλληψη, οι νέες μορφές οικογενειών (ομοφυλοφίλων, ανύπαντρων γυναικών, κλπ), η εγκυμοσύνη που έρχεται σε μεγάλη ηλικία, κ.ά.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2004, οι γυναίκες θέλουν γενικά να κάνουν περισσότερα παιδιά από όσα έχουν, αλλά δεν το κάνουν λόγω του αυξημένου κόστους που συνεπάγεται ένα επιπλέον παιδί και των ανησυχιών τους για το μέλλον των παιδιών τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προωθεί τη γεννητικότητα

Οι ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει να βελτιώσουν την κατάσταση, κυρίως μέσω σχετικών εκθέσεων.

Για παράδειγμα, η έκθεση της Μαρίας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου (από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών) εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Ολομέλειας του Ιουνίου του 2007. Προκειμένου να μπορέσουν οι μητέρες που σπουδάζουν ακόμη να πετύχουν μια ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η εισηγήτρια της έκθεσης πρότεινε διάφορα μέτρα (χορήγηση δανείων, διευκόλυνση της στέγασης, βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες πρόνοιας, κ.ά) για φοιτητές και φοιτήτριες που έχουν οικογένεια.

Άλλωστε, το μερίδιο των φοιτητών-γονέων είναι αρκετά χαμηλό σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία που αριθμεί 11,3% φοιτητών που έχουν παιδιά, 10,8% η Αυστρία, 10,7% η Λετονία και 8% η Φινλανδία.

Μια άλλη έκθεση, της Γαλλίδας Françoise Castex από τη Σοσιαλιστική Ομάδα, προτείνει τη βελτίωση των δημοσίων πολιτικών, τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για τις ανύπαντρες μητέρες και την προώθηση της γονικής άδειας. Η έκθεση αυτή εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2008.

Μια… έξωθεν λύση στο δημογραφικό έλλειμμα;


Ζητούνται 56 εκατομμύρια μετανάστες μέχρι το 2050

Τα τελευταία εξήντα χρόνια πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν δεχθεί στους κόλπους τους πλήθος μεταναστών και προσφύγων, που στρέφονται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο. Παράλληλα, ο πληθυσμός της Ευρώπης μειώνεται σταθερά με τα χρόνια. Θα μπορούσε η αύξηση των μεταναστών να μειώσει το δημογραφικό έλλειμμα; Αυτό φαίνεται πάντως να υποστηρίζουν όλο και περισσότεροι πολιτικοί και ακαδημαϊκοί.

Την περίοδο 2004-2005, οι μετανάστες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασαν για πρώτη φορά τα δύο εκατομμύρια. Μάλιστα, τα δύο τρίτα των ατόμων αυτών εμφανίστηκαν στην Ιταλία και την Ισπανία. Σήμερα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το 3,7% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών μελών αποτελείται από μη Ευρωπαίους υπηκόους.

Η Francoise Castex, μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι εισηγήτρια έκθεσης που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Ολομέλειας του Φεβρουαρίου. Με την έκθεση αυτή η Γαλλίδα ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι η μετανάστευση αποτελεί θετικό στοιχείο για το δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης.

Μόνο 4 στους 10 Ευρωπαίους αναγνωρίζουν την προσφορά των μεταναστών

Υπολογίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών μελών χρειάζεται περίπου 56 εκατομμύρια εργαζόμενων μεταναστών μέχρι το 2050 προκειμένου να καταπολεμηθεί η μείωση του εργατικού δυναμικού της. Ανησυχίες όμως φαίνεται να προκαλεί το γεγονός ότι, αν και υπάρχουν σήμερα πολλοί μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξακολουθεί να είναι προβληματική η ενσωμάτωση αυτών στο κοινωνικό σύνολο.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, η μετανάστευση εκλαμβάνεται συχνά ως κάτι το αρνητικό από τους πολίτες της εκάστοτε ευρωπαϊκής χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο 4 στους 10 Ευρωπαίους έχουν την αίσθηση ότι οι μετανάστες προσφέρουν κάτι στη χώρα τους.

Γι’αυτό το λόγο, η κα Castex προτείνει τη χάραξη μιας κοινοτικής πολιτικής που θα καταπολεμά την ξενοφοβία που σημειώνεται κατά καιρούς στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Λύση η μπλε κάρτα, αντίστοιχη της αμερικάνικης πράσινης κάρτας;

Για την προσέλκυση περισσότερων μεταναστών, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Franco Frattini -που είναι αρμόδιος για θέματα που άπτονται της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ασφάλειας- προτείνει τη δημιουργία μιας μπλε κάρτας, η οποία θα δίνει σε μετανάστες το δικαίωμα να εργαστούν σε κάποιο από τα κράτη μέλη της Ένωσης, σε πρώτη φάση για δύο χρόνια. Μετά από αυτή την περίοδο, ο εν λόγω μετανάστης θα μπορεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις να εργαστεί σε κάποιο άλλο κράτος μέλος, κάτι που σήμερα δεν γίνεται εύκολα.

Η ευρωβουλευτής Lilli Gruber από τη Σοσιαλιστική Ομάδα (με τη σχετική έκθεσή της για τη νόμιμη μετανάστευση) πιστεύει επίσης ότι η μπλε κάρτα αποτελεί “ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και παραμένει μικρό”. Κατά τη γνώμη της Ιταλίδας πολιτικού, η Ευρώπη θα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της, καθώς της λείπει εξειδικευμένο προσωπικό σε ορισμένους τομείς, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει και στην καταπολέμηση του δημογραφικού ελλείμματος.

Να σημειωθεί ότι η Ιρλανδία και η Ισπανία σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη κατά την περίοδο 1999-2005, κάτι που δεν θα είχε συμβεί χωρίς την απορρόφηση ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών.

Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση (που υπολογίζεται στα 4,5-8 εκατομμύρια σήμερα), ο Ισπανός ευρωβουλευτής Javier Moreno Sánchez (από τη Σοσιαλιστική Ομάδα) παροτρύνει σε σχετική κοινοβουλευτική έκθεσή του να μη συμπεριφερόμαστε στους λαθρομετανάστες σαν να είναι εγκληματίες…. Ας σκεφτούμε καλύτερα ότι συντελούν στην καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος της Ευρώπης!

Η ευρωβουλευτής Françoise Castex μιλά για τη “δημογραφική πρόκληση”


Castex: Η κατάρτιση των εργαζομένων
μπορεί να βοηθήσει το δημογραφικό

Με τον καιρό η Ευρώπη φαίνεται να γίνεται όλο και πιο γκρίζα. Κι αυτό γιατί οι γυναίκες στην Ευρώπη έχουν όλο και λιγότερα παιδιά, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της γης να μειώνεται σταθερά. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το 2050 ο μέσος όρος ηλικίας θα είναι τα 49 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλήσαμε για το δημογραφικό πρόβλημα με την Françoise Castex, Γαλλίδα ευρωβουλευτή από τη Σοσιαλιστική Ομάδα που έχει συντάξει έκθεση σχετικά με το δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης.

Κα Castex, οι δημογραφικές προβλέψεις είναι ανησυχητικές για την Ευρώπη. Πιστεύετε ότι παραείναι αργά για να δράσουμε;

Πρόκειται για υποθέσεις προς το παρόν. Τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε σήμερα δείχνουν ότι μέχρι το 2050, ο μέσος όρος ηλικίας θα περάσει από τα 39 στα 49 χρόνια. Έτσι, θα μειωθεί ο αριθμός των ατόμων σε θέση να εργαστούν, αλλά και θα αυξηθεί ο αριθμός των (ηλικιωμένων) ατόμων που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Όλα αυτά δημιουργούν πρόβλημα για τα οικονομικά, καθώς και τη δυναμική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν ωστόσο περιθώρια δράσης, στους τομείς τόσο της απασχόλησης όσο και της γεννητικότητας.

Πώς μπορούν να ενθαρρυνθούν τα ζευγάρια να κάνουν περισσότερα παιδιά;

Σήμερα ο μέσος όρος γεννητικότητας είναι ιδιαίτερα χαμηλός (1,2), επομένως με τις κατάλληλες πολιτικές μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό αυτό. Είμαστε μακριά από το σχήμα της πολύτεκνης οικογένειας, καθώς τόσο η οικογένεια όσο και η θέση της γυναίκας αλλάζουν: τον 20ο αιώνα οι γυναίκες άρχισαν να μορφώνονται περισσότερο, αλλά και να χρησιμοποιούν μεθόδους αντισύλληψης. Παράλληλα, η οικονομική αστάθεια και οι φόβοι για το μέλλον φρενάρουν τη γεννητικότητα. Όταν μια γυναίκα είναι άνεργη ή δεν ξέρει πού θα είναι και τι θα κάνει σε 5 ή 10 χρόνια, διστάζει να κάνει παιδιά.

Τι μπορεί να ενθαρρύνει τη γεννητικότητα; Αντίθετα με ό,τι πίστευαν ορισμένα κράτη, όπως η Γερμανία, η εργασία των γυναικών δεν αποτελεί εμπόδιο. Αντίθετα, θα πρέπει να βοηθήσουμε τις γυναίκες να εξισορροπήσουν την επαγγελματική και την οικογενειακή τους ζωή. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν δομές που θα φιλοξενούν τα παιδιά. Οι μελέτες άλλωστε δείχνουν ότι τα ζευγάρια έχουν συνήθως λιγότερα παιδιά από όσα θα ήθελαν. Μπορεί επομένως να σημειωθεί πρόοδος.

Καθώς το εργατικό δυναμικό μειώνεται όλο και περισσότερο, τι θα πρέπει να κάνουμε; Να παρατείνουμε την ενεργή ζωή πέρα από τα 70 έτη ή να επανεξετάσουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα;

Η κεντρική ιδέα είναι όντως να παρατείνουμε την ενεργή ζωή και να καθυστερήσουμε την ηλικία συνταξιοδότησης. Σήμερα οι περισσότεροι μισθωτοί αρχίζουν να εργάζονται στην ηλικία των 25-30 ετών και το ποσοστό εργαζομένων αρχίζει να μειώνεται στα 51-52 χρόνια. Πρέπει να δράσουμε έτσι ώστε όλοι να έχουν συμπληρώσει τα 40 χρόνια ενεργής ζωής. Πιστεύω ότι από το 2010 ο στόχος της πλήρους απασχόλησης θα αρχίσει να γίνεται όλο και πιο εφικτός.
Προτείνω στην έκθεσή μου την έννοια των “κύκλων ενεργής ζωής”, που συνεπάγεται μια πραγματική πολιτική κατάρτισης με σχεδιασμό της επαγγελματικής σταδιοδρομίας καθ’όλη τη διάρκεια της ενεργούς ζωής (40 χρόνια).

Αντίθετα, σήμερα πολλές εταιρίες προτιμούν να προσλαμβάνουν νέους και δεν καταρτίζουν επαρκώς τους εργαζομένους τους. Θα πρέπει λοιπόν οι εταιρίες να εντάξουν την κατάρτιση στα έξοδα που προβλέπουν ως επενδύσεις.

Πιστεύετε ότι η μετανάστευση θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο δημογραφικό πρόβλημα;

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να πουν “ναι” στη μετανάστευση, καθώς έχουμε ανάγκη από τη μετανάστευση όχι μόνο για το μέλλον αλλά και για το παρελθόν μας -η μετανάστευση είναι μέρος της ιστορίας μας. Θα πρέπει επομένως να αποδεχτούμε τη μετανάστευση.

Δεν αποτελεί όμως λύση το να επιτρέπουμε πχ τη μετανάστευση νοσοκόμων αν έχουμε ανάγκη από νοσοκόμες. Οι άνθρωποι δεν είναι μηχανές: μπορεί για παράδειγμα να ερωτευθούν στη χώρα που θα πάνε να εργαστούν, να μείνουν εκεί και να δημιουργήσουν οικογένεια. Δεν θα πρέπει λοιπόν να εξετάσουμε τη μετανάστευση μόνο με οικονομικά και ποσοτικά κριτήρια. Η μετανάστευση θα μας βοηθήσει να ανανεωθούμε. Ας την αντιμετωπίσουμε λοιπόν με διαύγεια.

Πρόσφατη ακρόαση ζητεί λύσεις για το δημογραφικό


1,5 παιδιά ανά ζευγάρι είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος

Mια ακρόαση που διοργάνωσε η κοινοβουλευτική επιτροπή Aπασχόλησης στις 28 Μαΐου εστίασε στο δημογραφικό έλλειμμα. Συζητήθηκαν η μετανάστευση ως μέσο εξισορρόπησης της κατάστασης, η αλληλεγγύη μεταξύ των διαφόρων γενεών, η γήρανση και η υγεία. Η ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας αποτέλεσε επίσης ένα άλλο καυτό θέμα της συζήτησης, καθώς θα συνεπάγετο δραματικές αλλαγές στο δημογραφικό πανόραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

O François Héran, διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Δημογραφικών Mελετών της Γαλλίας (ΙNED) ήταν παρών στην ακρόαση της 28ης Μαΐου, που έφερε κοντά ευρωβουλευτές και ειδικούς, οι οποίοι εστίασαν στο δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης.

Θετικές οι πολιτικές με άξονα τα παιδιά

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Héran κατά τη διάρκεια της ακρόασης, “πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κράτη μέλη που σήμερα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας είναι εκείνα τα οποία κατάφεραν να αναπτύξουν πολιτικές που έχουν ως άξονα τα παιδιά και την εξισορρόπηση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής” .

O διευθυντής του ΙNED τόνισε επίσης το σημαντικό ρόλο της μετανάστευσης, η οποία συμβάλλει δυναμικά στην ανανέωση και την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού. “Xωρίς τη μετανάστευση, πολλές χώρες θα έχαναν τον πληθυσμό τους, καθώς χαρακτηρίζονται από περισσότερους θανάτους απ’ ό,τι γεννήσεις” επεσήμανε ο κ. Héran.

Θα λυθεί το δημογραφικό αν μπει η Tουρκία στην ΕΕ;

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Aπασχόλησης και Kοινωνικών Υποθέσεων Jan Andersson σημείωσε ότι η τάση που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας είναι να “αρχίζουμε να εργαζόμαστε αργότερα και να συνταξιοδοτούμαστε νωρίτερα σε σχέση με το παρελθόν”. O Σουηδός ευρωβουλευτής (από τη Σοσιαλιστική Oμάδα) αναρωτήθηκε αν το δημογραφικό έλλειμμα της Ευρώπης θα μπορούσε να μειωθεί με την ενδεχόμενη ένταξη της Tουρκίας στο μέλλον.

Για τον κ. Héran όμως η Τουρκία έχει ένα φυσικό πλεόνασμα πληθυσμού -δηλαδή περισσότερες γεννήσεις από ό,τι θανάτους- αλλά “η αναλογία αυτή έχει μειωτική τάση από τη μια χρονιά στην άλλη”. Kατά τη γνώμη του διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Δημογραφικών Mελετών της Γαλλίας, η ένταξη της Tουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση “θα μπορούσε να αλλάξει το δημογραφικό τοπίο της Ευρώπης” -όπως έγινε πχ με την ένταξη της Ισπανίας το 1986- αλλά όχι μακροπρόθεσμα.

Γηραιότερη αλλά υγιέστερη η Ευρώπη!

Kατά τη διάρκεια της ακρόασης συζητήθηκαν και θέματα που άπτονται της υγείας. H εισηγήτρια έκθεσης σχετικά με το δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης Françoise Castex ρώτησε τους συμμετέχοντες για το κόστος που συνεπάγεται ένας πληθυσμός που γηράσκει. H Γαλλίδα ευρωβουλευτής (από τη Σοσιαλιστική Oμάδα) εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι θα ζουν περισσότερο αλλά και θα είναι υγιέστεροι στο μέλλον.

O François Héran δήλωσε ότι σύμφωνα με μελέτες όντως φαίνεται ότι “είμαστε σε καλύτερη φόρμα και κινδυνεύουμε λιγότερο από οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας”. “Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι θα αυξάνονται συνεχώς και μαζί μ’αυτούς και το κόστος” συμπλήρωσε.

Zητούνται περισσότερα παιδιά!

O Πολωνός ευρωβουλευτής Jan-Tadeusz Masiel (από την Oμάδα “΄Ενωση για την Ευρώπη των Εθνών”) αναρωτήθηκε τι μπορεί να γίνει προκειμένου να ενθαρρυνθούν τα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, τη στιγμή που, κατά τη γνώμη του, “η μετανάστευση δεν αποτελεί λύση, καθώς οι μετανάστες προτιμούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους από το να ενταχθούν σε ένα διαφορετικό πολιτισμό”.

Για τον κ. Héran, “το πρόβλημα είναι δημογραφικό, αλλά η λύση δεν είναι. Λύση αντίθετα αποτελούν οι ανάλογες πολιτικές για την οικονομία, την απασχόληση και την οικογένεια”. Για παράδειγμα, στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως είναι η Ελλάδα, είναι πολύ δύσκολο για τους νέους να ανεξαρτητοποιηθούν. “Aν τα νεαρά ζευγάρια είχαν ευκολότερη πρόσβαση στη στέγαση, θα αρχινούσαν να κάνουν παιδιά νωρίτερα” είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ΙNED.

.

.

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: