Home

Η μοιρασιά

March 17, 2009


Αν, εντελώς υποθετικά, υπήρχε ένας δημοφιλής ιστότοπος “αντιπληροφόρησης” και εντελώς υποθετικά πάντα, φιλοξενούσε συχνότατα προτροπές σε εγκληματικές πράξεις και μαζικές καταστροφές και πρόσφατα, μανιφέστα-προτροπές για γενικευμένη λεηλασία και καταστροφές καταστημάτων της μεσαίας τάξης, σαν μέσο διάλυσης της μεσαίας τάξης. Αυτό σε συνέπεια με τις καθιερωμένες προτροπές σε ξυλοδαρμούς, ανθρωποκτονίες, εμπρησμούς και βανδαλισμούς εναντίον “αντιπάλων” που η “αντιπληροφόρηση” αφήνει να διαδοθούν χωρίς κανένα ενδοιασμό.
Και ας υποθέσουμε πως κάθε διαφωνία “κόβεται” αυτομάτως από τη διαχείριση, (εδώ δεν υπάρχουν ενδοιασμοί) αφήνοντας τις αναρτήσεις που προτρέπουν σε βία εναντίον “όλων των αστών” χωρίς ουσιαστικό αντίλογο, και δίνοντας την σαφή εντύπωση στους επίδοξους “εξεγερμένους” θαμώνες πως είναι μια αποδεκτή πρακτική.
Αν όλοι εσείς που συνεχίζετε να μοστράρετε τον σύνδεσμο αυτού του ιστότοπου μέσω του μπλογκ σας, εσείς που αναγνωρίζετε και εκθειάζετε την σημασία του μέσου με την αναγνωσιμότητα και την δυνατότητα που έχει, και που τον διαβάζετε και συχνά μάλιστα, και ενώ διαπιστώνετε σε τι ακριβώς προτρέπει και συνεχίζει να προτρέπει και που αποσκοπεί ή οδηγεί η γραμμή που δίνει το μέσο, όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα, δεν τολμάτε να αντιπαρατεθείτε σε αυτές τις προτροπές και σε αυτές τις πρακτικές, όχι μόνο από φόβο, μιας και αυτομάτως θα σας καίγανε ζωντανούς αν σας βρίσκανε μπροστά τους, (πράξη πλέον αποδεκτή σαν καθαρά “επαναστατική” όσο και “δημοκρατική”), ακόμη χειρότερα, θα σας χαρακτήριζαν “ρουφιάνους”, “φασίστες”, “αντιδραστικούς”, και το λοιπό το ποίημα ενώ εσείς έχετε επενδύσει όλη τη ζωή σας για να εμφανιστείτε “προοδευτικοί”, “ριζοσπαστικοί” κι “ελεύθεροι” ενίοτε και “εξαιρετικοί” κειμενογράφοι ή ακόμα και “διανοούμενοι”. Κρατάτε λοιπόν το στόμα σας κλειστό και σώζετε και το τομάρι σας μαζί με την περίοπτη ιντερνετική σας υπόληψη. Και ενώ το να είσαι καιροσκόπος και να ελπίζεις να κερδίσεις μια θέση στην αιωνιότητα της “προοδευτικότητας” εκθειάζοντας τους “εξεγερμένους”, ή απλά κάνοντας στην άκρη για να επελάσουν ελεύθερα είναι μέσα στη μόδα, ενώ αφελέστατα ίσως πιστεύεις πως έχεις πιάσει την Ιστορία αφηρημένη και θα αλλάξεις τα πάντα σε χρόνο μηδέν, δεν είναι και ό,τι καλύτερο βέβαια, αλλά ποιός να αντισταθεί στον πειρασμό, όλα τα σημάδια της κοινωνικής αλλαγής “είναι εκεί”, εκεί είμαστε κι εμείς να αρπάξουμε το μερίδιο της ανιδιοτελούς συνδρομής μας στις “ιστορικές στιγμές”. Μια γρήγορη αυτοανάλυση αυτού του οπορτουνισμού που κατέληξε μάστιγα από μια αυτοκαταστροφικά υποκριτική και αλαζονική κάστα επιρροής, θα έβγαζε και τον πιο αφελή από τις αυταπάτες του. Καμία πράξη ματαιοδοξίας και κανενός είδους ολοκληρωτισμός δεν έφερε ποτέ την πρόοδο. Ίσως να έφερε την κοινωνική (και ιντερνετική) αυτοπροβολή. Η “επαναστατική” αυτοπροβολή ως αυτοσκοπός. Όμως τελικά, είναι κι αυτή μια πρόοδος πως να το κάνουμε. Και η ζωή είναι μικρή για να ελπίζουμε για περισσότερα. Είναι κι αυτή μια ικανοποίηση και ας αποφεύγουμε να συμμεριζόμαστε και την δυστοκία της Ιστορίας που γεμάτη μώλωπες νιώθει πως έχει ένα ακόμη deja vu.
Έτσι, πιστοί στις απόψεις σας, που έχουν σχηματιστεί από μακροχρόνια αναλυτική θεωρητική μελέτη των κοινωνικών συστημάτων, και με καίριες αντιλήψεις για το τι πρέπει να γίνει, φροντίζετε κάπου κάπου να υποστηρίζετε τον ολιγαρχικό σύλλογο “αντιπληροφόρησης” μιλώντας για το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Με τη δικαιολογία της αδικίας του “συστήματος” παίρνουν λοιπόν το δικαίωμα να προτρέπουν σε εγκληματικές ή άλλες πράξεις βίας, βαπτίζοντάς τις “επαναστατικές”. Και γιατί να διαφωνήσετε, δεν απειλούν εσάς τους ίδιους, “άλλους” απειλούν, τους “αντίπαλους”, τους “κακούς” δηλαδή. Σιωπή εκεί… Και αφού κουραστείτε να απαριθμείτε τα θύματα που παράγει το σύστημα, και να τα ζυγίζετε προσπαθώντας να αποδείξετε πως ο “σκοπός” αγιάζει τα μέσα ή πως για όλα τελικά φταίνε πάντα κάποιοι “άλλοι”, ίσως εξωγήινοι, ίσως “προβοκάτορες”, αυτό το άτιμο το “σύστημα” (και πάλι) αλλά ποτέ εσείς ούτε και οι “αγωνιστές”, τότε παραμένει η σιωπή σας και η έμμεση επιδοκιμασία στα “παιδιά” που εκδικούνται για τον “σύντροφο” Αλέξη, και την Κούνεβα και γιατί όχι, και τον κάθε αδικημένο ληστή τραπεζών που βρήκε αντίσταση στο αναφαίρετο δικαίωμά του να “απαλλοτριώνει” ή να κάνει την (ένοπλη) ληστεία του χωρίς καμία παρενόχληση. Η “επανάσταση”, που μοιάζει να είναι και μάλλον είναι προσωπική σας υπόθεση, (αν βέβαια υπάρχει κάτι τέτοιο), αφού δεν θεωρείτε πως μας αφορά, αφού μοιάζει να είναι ιδιωτική υπόθεση της αξιόλογης ελίτ σας, αφού μοιάζει να είναι ξεκάθαρα προσωπικό σας τριπάκι αυτοεπιβεβαίωσης της ευαισθησίας σας απέναντι σε εκείνους που εσείς επιλέγετε να συμπονάτε, όχι σε όλους, μόνο στους “αδικημένους” ενώ εξαντλείτε την (λεκτική) εκδικητική μανία πάνω στον μισητό για σας ελληνικό λαό (αν δεν ήταν ελληνικός ίσως και να τον αγαπούσατε) μια ακόμη ασέλγεια πάνω στην Ιστορία, και όμως, αυτή η “επανάσταση” σας διαγείρει, και όλα όσα διαβάσατε στα “επαναστατικά” κείμενα που αναγκαστικά αποστηθίσατε για να μπορέσετε να σταθείτε στο κύκλο σας, φαίνονται να διαδραματίζονται επιτέλους μπροστά σας και δυσκολεύετε να συγκρατήσετε την χαρά σας. Και η χαρά είναι μεγαλύτερη επειδή όσο λιγότεροι από σας “έγραψαν” με τις διεισδυτικές τους διαγνώσεις πως “ήρθε η ώρα” και φρόντισαν να αφήσουν το ανιδιοτελές αποτύπωμά τους σαν ένα ακόμη μώλωπα, τόσο το καλύτερο. Η μεγάλη δόξα είναι για τους λίγους, αλλά… μην σπρώχνεστε όλοι θα φανείτε. Στην περίπτωση που κι αυτή η “επανάσταση”, πριν βέβαια επιστρέψει την Ιστορία εκεί που την θέλει η εξουσία η οποία οργανώνει και προωθεί τέτοιου είδους “επαναστάσεις”, δηλαδή σε ακόμα σκοτεινότερους καιρούς, σε περίπτωση λοιπόν που έχει και άλλα αθώα θύματα, που δεν θα είναι -με πάσα βεβαιότητα- συγγενικά σας, όταν η αποθράσυνση των “αδικημένων” και η κλιμάκωση που προμηνύει ακόμα και ένα γενικευμένο μακελειό είναι γεγονός, τότε ίσως να αναρωτηθείτε, εντελώς υποθετικά πάντοτε: ο δικός σας ο αντίλογος που ήταν άραγε;

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: