Home

Παπανδρέου: γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει ο άνθρωπος

August 30, 2010

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ TVXS ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ 3/6/2009

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, δεν υπάρχει μόνο το χρέος των πολιτών, υπάρχει και το χρέος της χώρας. Εδώ υπάρχει ένας προβληματισμός έντονος και από τους χρήστες. Λένε ορισμένοι παραδείγματος χάρη ότι με τους τόκους που έχουμε ήδη πληρώσει, στην πραγματικότητα τα δάνεια αυτά που έχουμε πάρει έχουν ουσιαστικά συμπληρωθεί, με όλους αυτούς τους τόκους.
Αν σκοπεύετε ή εξετάζετε την περίπτωση, όπως έγινε σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής υπερχρεωμένες, από νέους σοσιαλιστές Προέδρους, παραδείγματος χάρη ο Κορέα το έκανε στον Ισημερινό, να παγώσετε το χρέος και να ζητήσετε επαναδιαπραγμάτευση.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα όμως για τις πολύ φτωχές και υπερχρεωμένες χώρες, ένα ολόκληρο κίνημα.
Μάλιστα, εκεί είναι και οι καλλιτέχνες που ηγούνται αυτής της προσπάθειας, ο Μπόνο είναι ένας απ’ αυτούς, με τον οποίο και έχω μιλήσει, που κατάφεραν να πάρουν δεσμεύσεις από τις αναπτυγμένες χώρες και το τραπεζικό σύστημα, για την εξόφληση των οφειλών αυτών των χωρών, ή ενός μεγάλου μέρους αυτών των οφειλών.
Πιστεύω ότι, από τη δική μας πλευρά, αυτό το οποίο εμείς χρειαζόμαστε είναι μια σοβαρή διαπραγμάτευση και επαναδιαπραγμάτευση των όρων, έχοντας όμως και ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για το πού πάει η χώρα μας.
Για να το πούμε λίγο πιο απλά, ένα μαγαζί, μια εταιρεία, όταν πάει να πάρει ένα δάνειο, μπορεί το δάνειο αυτό να το πάρει με καλούς όρους, ή με χειρότερους όρους, ανάλογα βεβαίως και με την πιστοληπτική ή την δανειοληπτική της ικανότητα και κύρος.
Αν, λοιπόν, έρθει με ένα σοβαρό σχέδιο και με αξιόπιστη διοίκηση και μάνατζμεντ, θα είναι άλλοι οι όροι της τράπεζας, θα έλεγα πολύ πιο ευνοϊκοί για την επιχείρηση, απ’ ό,τι θα είναι αν πρόκειται για κάποιον, ο οποίος δεν έχει υπόληψη και φοβάται η τράπεζα ότι θα χάσει τα λεφτά της.
Το ίδιο, βεβαίως με κάποιες διαφορετικές αναλογίες, ισχύει και για τις χώρες και τις κυβερνήσεις. Μια μη αναξιόπιστη κυβέρνηση, που παίρνει χρήματα και τα σπαταλά σε ρουσφέτια, σε αδιαφάνεια, ή πάνε στην διαφθορά, που δεν μπορεί να κάνει χωριό και να νοικοκυρέψει ακόμα και τον ίδιο τον προϋπολογισμό του κράτους, που έχει πέσει έξω επανειλημμένως, όπως τώρα, επί Νέας Δημοκρατίας, αντιμετωπίζεται δύσπιστα.
Το 2007, που είχαμε κάνει εκλογές, με τη δικαιολογία ότι ο κ. Καραμανλής θέλει να φτιάξει τον προϋπολογισμό του κράτους και να είναι και ένας υπεύθυνος, αξιόπιστος προϋπολογισμός, αυτός ο προϋπολογισμός για τον οποίο πήγαμε σε εκλογές και πήρε εντολή από το λαό, έπεσε έξω 8 δις ευρώ, δηλαδή όσο κοστίζει σήμερα ολόκληρος ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας. Τόση ήταν η ικανότητα, ή η αρνητική λογική διαχείρισης της χώρας από την κυβέρνηση αυτή.
Με μια τέτοια κυβέρνηση, όταν πάει έξω να διαπραγματευθεί δάνεια, θα είναι πολύ ακριβό το χρήμα. Γι’ αυτό, η δική μας κυβέρνηση πιστεύω ότι θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα μας, πιο αξιόπιστα, με σχέδιο, με σοβαρές μεταρρυθμίσεις, με μεταρρυθμίσεις με τις οποίες ουσιαστικά, λέμε ότι εμείς θα βάλουμε τάξη, θα αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, στην παιδεία, στην πράσινη ανάπτυξη, στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, στην περιφερειακή ανάπτυξη, στις υποδομές, να βρει σημαντικές πηγές χρηματοδότησης, πολύ πιο φθηνού χρήματος, που δεν θα κοστίζει τελικά και στον ίδιο το φορολογούμενο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως απ’ ό,τι καταλαβαίνω από την απάντησή σας, δεν αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο παγώματος (του χρέους)…
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πιστεύω ότι εάν ζητήσουμε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα, πιθανώς σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που είναι στην ευρωζώνη, να έρθει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να έρθει η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μας πει, έτσι είσαστε, τότε θα αποφασίσουμε εμείς για το μέλλον της δικής σας οικονομίας, θα βάλουμε αυτούς τους όρους και μπορεί να είναι πάρα πολύ σκληροί όροι, θα έλεγα και αδίκως σκληροί, ιδιαίτερα για τα φτωχότερα και μεσαία στρώματα της χώρας μας.
Ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει την φήμη, ούτε για την κοινωνική του δικαιοσύνη, ούτε βεβαίως και για την αποτελεσματικότητά του. Το να πηγαίνει σε χώρες αναπτυσσόμενες και να τους λέει, επειδή έχετε πολλά δάνεια πρέπει να κόψετε, και το πρώτο που θα κόψετε είναι από την παιδεία π.χ., αυτές είναι επίσημες πράξεις, που ουσιαστικά κόβουν το μέλλον της χώρας. Μπορεί αυτή η χώρα να μαζέψει κάποια λίγα χρήματα για ένα-δύο χρόνια, αλλά ουσιαστικά καταδικάζει τη χώρα αυτή στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση.

Άρα, λοιπόν, δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς να μπούμε σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, η οποία πιθανώς να διολισθήσει σε όρους που θα είναι αρνητικοί για την πορεία της χώρας μας.

Ολόκληρη την συνέντευξη μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/20d17616-9c95-49c1-a214-d11080a6976f
και να την δείτε σε βίντεο εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=mlsAQLcfQUQ
Πηγές:
29-26.blogspot.com
peripatris.blogspot.comΣχόλιο:


Αρχικά “υπήρχαν χρήματα”. Δανεικά δηλαδή, όπως πάντα. Τι άλλο θα μπορούσε να υπάρχει άλλωστε; Για να είναι “ευνοϊκοί” λοιπόν οι όροι δανεισμού “της τράπεζας”, για την “επιχείρηση”, (ελληνικό κράτος) μόλις ο κ. πρωθυπουργός παρέλαβε την εξουσία, και πριν κάνει την παραμικρή “μεταρρύθμιση” όπως είχε δηλώσει ότι θα κάνει, και πριν εφαρμόσει μερικά σκληρά μέτρα, έσπευσε να διαδώσει σε όλη την υφήλιο πως οι Έλληνες είναι απατεώνες και πως παρέλαβε χάος από την προηγούμενη κυβέρνηση, ουσιαστικά δηλαδή φώναξε: “Κόσμε! Σώσε με από αυτούς τους Έλληνες και τιμώρησέ τους στο πυρ το εξώτερο!”, και έτσι με την νέα, καλή “υπόληψη” που μας εξασφάλισε, σε χρόνο μηδέν, καμία “τράπεζα”, δανειστές, τοκογλύφοι, αγορές κλπ, δεν φοβήθηκαν ούτε λεπτό ότι θα χάσουν τα χρήματά τους, βρήκαμε “φθηνό χρήμα” και έτσι ο ηρωικός πρωθυπουργός κατάφερε να μην εμπλακεί το Δ.Ν.Τ., ευτυχώς δηλαδή, διότι αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, ουσιαστικά θα είχε καταδικάσει τη χώρα αυτή στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση.

Ευτυχώς!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s